VR sosiokulttuurisen vanhustyön välineenä
Teknologia on kehittynyt nopeasti sosiaali- ja terveysalan tueksi: tekniikan avulla mm. valvotaan ikääntyneen elintoimintoja, seurataan aktiivisuutta, valvotaan liikkumista ja muistutetaan lääkkeenotosta. Välillä tuntuu siltä, että teknologian keinoin pyritään varmistamaan, ettei ”mitään vaan tapahdu”.
Nuorille ja aikuisille käyttäjille teknologian rooli on kuitenkin päinvastainen: teknologian kautta etsitään elämyksiä ja elämän rikkautta. Miksi ikääntyneiden kohdalla on unohdettu elämykset ja positiiviset kokemukset?
Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:n projektikoordinaattori Helena Norokallio näkee teknologian yhtenä sosiokulttuurisen vanhustyön välineenä. Ikääntyneet ovat yksilöitä siinä missä muutkin ikäryhmät. ”Isäni on metsästänyt ja liikkunut luonnossa koko ikänsä. Aivoinfarktin ja pyörätuoliin joutumisen jälkeen metsästysharrastus on pysynyt osana elämää digitalisaation kautta, mm. riistakameroiden avulla. On tärkeää, että itselle merkitykselliset asiat säilyvät osana elämää, vaikka niiden toteutustapa muuttaisi muotoaan.” Norokallio kertoo.
Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry lähti mukaan Virtuaalinen elämyslääke -hankkeen pilottikohteeksi mahdollistaakseen ikääntyneille elämyksellisyyttä teknologian keinoin. Hankkeen aikana yhdistykselle hahmottuivat VR:n tarjoamat mahdollisuudet ikääntyneille. ”Ideoiden ja innostuksen lisäksi yhteistyön myötä olemme saaneet hyödyntää hanketiimin teknistä osaamista ja tietotaitoa. Tämä on tuonut uutta näkökulmaa arjen työhön” summaa projektityöntekijä Rosa-Maria Tuominen.
Pilotoinnin myötä Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry teki päätöksen uudesta hankinnasta, MK 360 playeristä, jota on tarkoitus hyödyntää tulevaisuudessa laajasti erilaisten toimintojen tukena. Esimerkiksi Sippe-projektin toimintamuotona ovat hyvinvointikutsut, joiden teemana voi olla mm. luonto, musiikki tai liikunta. Hyvinvointikutsuilla koulutettu vapaaehtoinen seniori virittelee keskustelua ja MK 360 player tarjoaa mahdollisuuden täydentää kutsujen ympäristöä halutulla virtuaalitodellisuudella. 360-projisointilaite tarjoaa rajattomat mahdollisuudet erilaisille kokemuksille. Aistiärsykkeiden lisäksi voimme täydentää 360-videokuvaa fyysisillä virikkeillä. Miltä kuulostaisi ympärille heijastettu Pariisin katumaisema, samalla kun tilassa soittaa elävä katusoittaja?
Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry:n MK 360 player on toinen laatuaan Suomessa. Innolla ja ihmetellen lähdemme kokeilemaan, mihin kaikkeen projisointilaitetta voimme hyödyntää ja miten monia elämyksiä se voikaan tarjota!
Teksti ja kuvat: Anni Suvitie